Hier staan antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Zit je antwoord er niet bij, mail ons dan gerust op info@stedelijkcollege.nl.
Gemiddeld zitten er 20 tot 25 leerlingen in een klas.
Ga samen met je leerkracht van groep 8 en je ouder(s)/verzorger(s) in gesprek en vraag wat zij denken dat het beste bij je past. Bij een havo/vwo opleiding gaan wij ervan uit, dat jij in ieder geval havo kan halen en met extra inspanning en potentie ook wellicht een vwo-niveau aan kan. Moet je hard werken om op havo-niveau te komen, maar is mavo zeker goed binnen bereik, kies dan voor een mavo/havo brugklas.
We geven les op het hogere niveau, met de daarbij behorende lesstof en in het daarbij behorende tempo. We toetsen ook op het hogere niveau en normeren op het lagere niveau, zodat ook de leerlingen die daar het beste zullen passen in het opvolgende leerjaar een mooi resultaat kunnen behalen.
Nee, dat is helaas niet mogelijk.
Ja, dat is mogelijk. Wel is het zo dat het eerste schooljaar volledig afgerond moet worden, tenzij de overgang van een leerling daarmee in gevaar komt.
In de eerste drie leerjaren betreft dat de vakken physics, drama, English, mathematics, chemistry, geography, biology, history, physical education en multicultural studies. Bovendien krijgen de leerlingen meer uren Engels. De andere vakken worden in het Nederlands gegeven en dat is voldoende voor een goede ontwikkeling van het Nederlands op havo-niveau.
De leerlingen sluiten de opleiding af met een certificaat IB-English B. Mits aan alle voorwaarden wordt voldaan, ontvangen de leerlingen een junior certificate na leerjaar drie en een senior certificate na leerjaar 5.
In het VWO is Engels de instructie- en omgangstaal voor: English, history, physics, drama, chemistry, geography, biology, physical education, multicultural studies, big history en mathematics. De andere vakken worden in het Nederlands gegeven. Het tweetalig vwo loopt van het eerste leerjaar tot en met het examen. De leerlingen sluiten de opleiding af met een certificaat IB-English A.
Ook de vwo-leerlingen ontvangen een junior certificate na leerjaar drie en een senior certificate na leerjaar 6.
Onderbouw
Tijdens de eerste drie leerjaren worden de volgende vormen van het toetsen van de lesstof gebruikt:
Naast deze toetsvormen zijn er ook nog projecten, excursies met een opdracht, reizen met een opdracht, taaldorp, verslagen, leesdossiers en kunstdossiers.
Op dit moment wordt er een PTO en toetsbeleid ontwikkeld. We hopen dat dat met ingang van het nieuwe schooljaar gepubliceerd kan worden
Bovenbouw
Bij bovenbouwleerlingen wordt de kennis van de lesstof als volgt getoetst:
Wij hebben een zorgkantoor met daarbij behorende zorgcoördinatoren. Zij gaan samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en je basisschool in gesprek om te kijken wat het beste is voor jou. Iedere leerling die extra zorg en aandacht nodig heeft wordt individueel besproken.
We besteden extra aandacht aan leerlingen die meer- en hoogbegaafd zijn. We bieden hen extra uitdaging op het cognitieve vlak en we bieden verdieping en/of verbreding van het programma aan. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan Chinees, Russisch, debatteam of leerlingenparlement. Het is ook mogelijk dat er iets heel specifieks wordt gedaan dat de leerling graag wil leren of onderzoeken.
Voor studiecoaching, huiswerkbegeleiding en bijles kun je terecht bij Lyceo. Zij hebben een eigen plekje in ons schoolgebouw. Daarnaast hebben we ook bovenbouwleerlingen die bijlessen kunnen geven.
Ja, als taalvriendelijke school bieden wij de volgende talen aan: Chinees, Russisch en extra Frans (Delf Scolaire), Spaans (DELE) en Duits (Goethe).
Wereldburgerschap is voor ons een belangrijk thema in ons onderwijs. Om dit aan te moedigen organiseren wij veel interculturele activiteiten voor leerlingen. De leerlingen kunnen kiezen uit diverse reizen en uitwisselingen. Ze kunnen ook deelnemen aan projecten waarbij met leerlingen van andere scholen in het buitenland wordt gemaild, geschreven of geskypet. Binnen het tweetalig onderwijs ligt sterk de nadruk op internationalisering. Voor leerlingen van het tweetalig onderwijs is daarom een apart (verplicht) programma opgesteld.
Ben je een internationale leerling? Bij de locatie Henegouwenlaan kun je dan een speciaal NT2-programma volgen. Dit is voor leerlingen die een internationale achtergrond hebben maar de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Je krijgt extra lessen Nederlands: speciaal op maat gemaakt voor jou. Naast de extra lessen Nederlands volg je het normale rooster samen met je klas.
Doel van deze begeleiding is het versterken van je Nederlands, zodat jij succesvol naar het eindexamen kan doorstromen, op welk niveau dan ook.
Voor leerlingen die de Nederlandse taal aan het leren zijn, is het essentieel dat ze zoveel mogelijk worden blootgesteld aan het Nederlands. Daarom raden wij het deze leerlingen aan om in te stromen in het NTO (Nederlandstalig Onderwijs mavo/havo/vwo) en niet in het TTO (Tweetalig Onderwijs mavo/havo/vwo).
Is dit niet wat je zoekt? Onze school maakt deel uit van SILFO. SILFO is een onderwijsorganisatie in Eindhoven die leerlingen verschillende internationale programma’s aanbiedt op drie verschillende scholen. Klik hier voor meer informatie over de programma’s.
Ons beleid is ‘Thuis of in de kluis’. Op het Stedelijk College Eindhoven houdt dit in dat alle mobiele telefoons, smartwatches, tablets en andere apparaten waarmee je sociale media kunt bedienen, niet meer op het schoolterrein zowel binnen als buiten gebruikt mogen worden.