Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

GGD

Wat kan Jeugdgezondheidszorg betekenen voor u en uw kind?
Gezond en veilig (op)groeien gaat bij de meeste jongeren vanzelf. Als ouder of verzorger ga je voor het beste voor je kind, zodat het kan opgroeien in een veilige en stimulerende omgeving. Maar jongeren in de middelbare schoolleeftijd ontwikkelen zich razendsnel. Dat roept ook wel eens twijfels, vragen of zorgen op. Dan kan Jeugdgezondheidszorg helpen.

Jeugdgezondheidszorg
Onze school werkt samen met het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Brabant-Zuidoost. Het team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een medewerker gezondheidsbevordering.  JGZ is er voor alle kinderen en hun ouders: vanaf de geboorte tot 18 jaar

Gezondheidsonderzoek
In de eerste en vierde klas vullen alle leerlingen een digitale vragenlijst in. Je ontvangt hierover van tevoren informatie. Er worden vragen gesteld over onder andere gezondheid, leefstijl en sociale contacten. Leerlingen uit klas 1 worden ook gewogen en gemeten. Dit gezondheidsonderzoek is bedoeld om mogelijke (gezondheids)problemen bij jongeren op tijd te signaleren en als het nodig is ook hulp te kunnen bieden. Wanneer uit de vragenlijst zorgen of vragen naar voren komen of wanneer de screening van lengte en gewicht daar aanleiding toe geeft (klas 1), haalt de jeugdverpleegkundige uw zoon of dochter uit de klas voor een gesprek. Uw kind kan ook zelf een gesprek aanvragen. Als het team Jeugdgezondheidszorg hulp of begeleiding adviseert, dan wordt u hierover geïnformeerd.​

Het gezondheidsonderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit om problemen op tijd te signaleren en voorkomen.

Zorgteam
JGZ neemt ook deel aan de zorgstructuur van de school, zij sluiten aan bij de zorgoverleggen van de school.

Ziekteverzuimbegeleiding
De school houdt het ziekteverzuim van leerlingen goed in de gaten. Als wij ons zorgen maken,  informeren wij de ouder(s)/verzorger(s). We kunnen de leerling ook aanmelden bij het team Jeugdgezondheidszorg. Zij nodigen u en uw kind daarna uit voor een gesprek. De jeugdarts bespreekt dan waardoor het verzuim veroorzaakt wordt en hoe verder verzuim beperkt kan worden. De gezondheid van de jongere staat hierin altijd centraal.

Even praten….
Is het normaal dat mijn puberdochter zich zo buitensporig gedraagt? Ik vermoed dat mijn kind experimenteert met drugs. Hoe ga ik daarmee om? Is mijn zoon wel zelfstandig genoeg voor zijn leeftijd?

Voor dit soort vragen kunt u altijd terecht bij het team Jeugdgezondheidszorg. Praten met een deskundige biedt vaak nieuwe inzichten en helpt je verder. Zij bieden een luisterend oor, geven hulp en advies en informatie die helpt.  Als het nodig is verwijzen ze door.

Vaccinaties
Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Dat is geregeld in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Vanaf de leeftijd van 9 jaar krijgen alle meisjes en jongens een uitnodiging  voor de groepsvaccinaties BMR/DTP (9 jaar), HPV (10 jaar) en Meningokokken ACWY (14 jaar). De GGD voert deze vaccinaties uit. Zij doen dat jaarlijks in het voor- en najaar en op verschillende locaties in de regio. Is uw kind aan de beurt? Dan ontvangt u  automatisch een uitnodiging van het RIVM.

Extra informatie en advies
Betrouwbare en actuele informatie over opgroeien en opvoeden vindt u op de website www.opvoeden.nl. De informatie is ontwikkeld door Opvoedinformatie Nederland in samenwerking met wetenschappers en deskundigen uit de praktijk en is getoetst door ouders.

U vindt deze informatie ook op de website van GroeiGids. GroeiGids heeft ook een handige app waarmee u de groei en ontwikkeling van uw kind kunt volgen en automatisch berichten met info en tips kunt ontvangen.

Jongeren kunnen zelf alle informatie over gezondheid vinden op www.JouwGGD.nl.
Ook kunnen ze (anoniem) chatten en mailen met een jeugdverpleegkundige. JouwGGD is speciaal voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar.

Altijd welkom
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een gezondheidsonderzoek of gesprek Dan kunt u contact opnemen met de sector Jeugdgezondheidszorg.

Kijk op de website www.ggdbzo.nl/mijn-kind. Belt u liever?
Dat kan via: 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

GGD Brabant-Zuidoost
Postbus 8684
6505 KR Eindhoven

Bezoekadres
Clausplein 10
5611 XP Eindhoven
info@ggdbzo.nl
www.ggdbzo.nl